• Klantbeoordelingen: 9
 • Voor 16:00 uur besteld dezelfde dag verzonden
 • Gratis verzending vanaf € 60

Dashcam processor / chip

Geplaatst op

Dashcam processors


De dashcam processor of chip is het hart en het brijn van de dashcam.
Deze processor moet een groot aantal functies en opdrachten te implementeren wat de dashcam allemaal doet.

De dashcam processor wordt ook wel dashcam Chip of CPU genoemd.
Een dashcam processor is niet heel erg groot maar moet redelijk wat werk verzetten.
Het is natuurlijk niet dat de processor van de dashcam het zelfde moet kunnen als die van een computer.
De processor van de computer moet veel meer verwerken en wordt daarom ook veel warmer.
De dashcam processor kan ook warm worden, dit kan verschillende oorzaken hebben.
Als we een geheugenkaart gebruiken van een mindere kwaliteit dan moet de processor meer werk verzetten om die redelijk weg te kunnen schrijven op de geheugenkaart.
Daardoor kan dus de processor warmer worden dan nodig is.

Waarom wordt de dashcam processor warm

Ook kan de dashcam processor warmer worden als de accu die in de dashcam zit leeg is geweest of als de accu oud is.
Dan is het meestal een combinatie van een warme accu en de druk werkende processor.
Daardoor kan de processor dus warmer worden.
Bij een minder goede geheugenkaart en dan ook nog is een accu in de dashcam die warm wordt kan de processor erg warm worden.
Kijk hier wel mee uit, het is niet alleen dat de processor het kan begeven maar door dat de processor warm wordt zal die ook langzamer worden.
Dat kan dus betekenen dat het wegschrijven op de geheugenkaart ook langzamer wordt.
Dan doe je zo je best om mooie beelden te maken maar doordat de processor erg warm wordt kan dit verstoord worden.

Vernieuwing dashcam procesoren

De processor fabriekanten zijn steeds aan het verbeteren om een nog betere processor te maken.
Nou is het bij dashcam processors niet zo dat deze elk jaar worden verbeterd, dit is anders bij een processor voor een computer
Doordat een computer steeds zwaardere programma's moet verwerken is dat bij een dashcam niet zo.
De functies die een processor moet verwerken veranderen niet echt veel.
Natuurlijk komen er wel steeds meer te verwerken functies bij maar de processors die er nu zijn kunnen dat nog redelijk goed verwerk.
U hoeft dus niet steeds een andere dashcam te kopen omdat er een nieuwe processor in zit.

Meest gebruikte dashcam processors

Voor dashcam zijn er twee merken die echt de leiding nemen op het gebied dashcams.
Zo hebben we de Ambarella en de Novatek
Dat zijn de leiders op het gebiedt hoog segment dashcam processor.
Waarbij de Ambarella iets voorop loopt dan de Novatek.
Ambarella is al actief sinds 2007 met het maken en verbeteren van dashcam processors.
Hun laatste model de Ambarella A12LA35 heeft de mogelijk heid tot een maximale resolutie: 2304x1296; FPS: 30 frames per seconden.
Dat is dus hun paradepaartje op het gebied van 4 K dashcams.
Alleen bij de meeste die deze processor gebruiken in de 4K beeldresolutie worden de FPS terug gebracht naar 24 frames per seconden.
Dat hebben ze gedaan om de processor stabieler te maken.
Je heb dan dus wel 4K beeldresolutie alleen dan met 24Fps

Novatek is al sinds 1997 actief met het produceren van chips.
Novatek is een Taiwanese processorfabrikant voor zowel het budget- als het premium segment voor dashcams
Zo is Novatek de grootste concurrent van Ambarella

De meeste gebruikte Novatek processors voor dashcamsNovatek processor dashcam

 • NTK 96220 (maximale resolutie: 1280x720; FPS: 30 frames per seconde codec: M-JPEG) is de meest budgetversie van de processor van Novatek. Bij het interpoleren van video in FullHD, wordt de fps verlaagd tot 25 frames. Deze chip ondersteunt alleen de M-JPEG videocodec, die al redelijk verouderd is, dus videobestanden nemen 2 keer meer ruimte in beslag dan bij gebruik van de H.264 codec. HDR en WDR ontbreken, en er is ook geen GPS-ondersteuning.
 •  - voldoet volledig aan NTK 96220, is an een vernieuwde versie en ondersteunt de H.264-videocodec, waardoor het mogelijk is om video op elk apparaat te bekijken. De video's zelf zijn nu de helft van de bestand grote. Nu zul je geen dashcam vinden met deze processor omdat deze al redelijk verouderd is.
 • NTK 96632  heeft ook een resolutie van 1280x720 P bij 30 Fps, wordt ook niet meer gebruikt voor dashcams
 • NTK 96550 (maximale resolutie: 1920 × 1080; FPS: 30 frames per seconde; codec: H.264) is een redelijk veelzijdige en goedkope oplossing. 
  De processor ondersteunt  GPS, Wi-Fi. In moderne dashcam wordt deze praktisch niet gebruikt, er zijn maar een paar goedkope dashcams die van deze processor gebruik maken.
 • NTK 96650 (maximale resolutie: 1920 × 1080; FPS: 30 frames per seconde; codec: H.264) is een van de beste hoogwaardige oplossingen van Novatek. 
  De klokfrequentie is verhoogd naar 480 MHz. De prestatie van deze processor zijn voldoende om HDR- en WDR-algoritmen te ondersteunen, evenals de implementatie van GPS-,  Wi-Fi- en Bluetooth-functies. NTK 96650 is geïnstalleerd in veel moderne dashcams van lage en gemiddelde prijsklasse.
 • NT 96655 is een verbeterde versie van de NTK 96650-processor Deze processor verscheen in 2013. Het belangrijkste kenmerk is de mogelijkheid om twee video kanalen in Full-HD-resolutie te verwerken. De kloksnelheid van de chip is verlaagt naar 432 MHz. Wordt vaak op de markt aangetroffen op dashcams met twee camera's.
 • NT 96658 (maximale resolutie: 1920 × 1080; FPS: 30 frames per seconde; codec: H.264) is een redelijk gebruikelijke processor onder mid-range dashcams. Hiermee kunt u opnamen maken in HD-resolutie met fps 60 frames per seconde.
 • NTK 96660 (resolutie van 2560 x 1440 bij 30 fps; resolutie van 1920 x 1080 bij 60 fps; resolutie van 1280 x 720 bij 120 fps) - deze processor is een herziene versie van NTK 96650. De klokfrequentie werd verlaagd tot 380 MHz, omdat ze besloten af ​​te zien van opnamen met 16 megapixels met lage FPS ( Deze functie werd door niemand gebruikt). Voor de prestatie van de chip had dat geen invloed, deze verwerkt 2K-video perfect. De energie-efficiëntie van de processor is ook toegenomen, Deze processor wordt hier door minder warm. Deze processor wordt daarom veel gebruikt voor  top-end dashcams modellen.
 • NTK 96663 is dezelfde NTK 96660 alleen met de mogelijkheid om twee kanalen video te verwerken. Deze zeer stabiele processor wordt daarom gebruikt in de hogere high end dashcams.Die de mogelijk hebben voor een tweede camera.
  Deze NTK 96663 ondersteunt niet alleen GPS maar ook Wifi en WDR, deze processor wordt gebruikt in de SWY-cam-16+GPS en WIFI
 • NTK 96670 (resolutie van 3840x2160 bij 30FPS frames per seconden. Deze processor is speciaal gemaakt voor 4K video resolutie en wel bij 30 Fps .
  Veel andere klokken de beeld frames terug naar 24 Fps maar dat is bij deze processor niet nodig.
  De processor ondersteunt 4K :HDR en Wifi

Novatek processors worden steeds meer de concurrent van Ambarella, waar Ambarella zich richt op het hogere segment dashcam heeft Novatek voor elk segment wel een processor.
Daarom vinden we vaker een Novatek processor in een dashcam dan een Ambarella.

De meest gebruikte Ambarella processors voor dashcams

Ambarella maakt zijn processors in serie nummers.Ambarella processor dashcam
Zo hebben ze de A2S serie die ze dan weer onderverdelen met nummers.
De A2S30 en de A2S60 en A2S70 zijn modellen processors die we niet veel meer tegen zullen komen bij dashcams
Deze modellen processors zijn van het beging dat Ambarella processors ging maken.

Ambarella A5S is een serie single-core processors die in 2009 werd uitgebracht, en werd al snel het vlaggenschip van Ambarella. Door deze serie hebben ze een succes behaald tot ongeveer 2013.
Daarna hebben ze een nieuwe serie gemaakt de  Ambarella A7L serie. Deze nieuwe serie van 2013 werd gemaakt voor de GoPro actiecamera's en later ook gebruikt in dashcams.
De structuur van de nieuwe Ambarella A7L was gelijk als de A5S serie alleen door de klok snelheid was verhoogd naar 700 MHz waardoor deze processor ook geschikt was om video te verwerken met SuperHD-resolutie, evenals ondersteuning voor HDR- en WDR-technologieën.
Deze werd toen steeds meer gebruikt in high end dashcams van die tijd.

Ambarella A7L serie

De Ambarella A7L serie is er in 7 modellen.

 • A7LA30D (maximale resolutie: 1920 × 1080; FPS: 30 frames per seconde; WDR-ondersteuning) - het basismodel, is niet erg gebruikelijk op de markt voor dashcams en GoPro. Het heeft geen noemenswaardige voordelen met eerdere processors van Ambarella.
 • A7LA50D ( 2304x1296 resolutie met 30 FPS en 1920x1080 resolutie met 60 frames per seconde FPS; ondersteuning voor WDR en HDR) is een van 's werelds eerste processors met Super HD-ondersteuning. Deze had de mogelijk heid tot Full HD beeldkwaliteit maar alleen als die was geinstalleert. Niet echt veel gebruikt in Dashcams en GoPro.
 • A7LA55 - voldoet volledig aan A7LA50D, maar heeft een ingebouwde Wi-Fi-module. Deze wordt niet veel gebruikt in dashcams
 • A7LA70D ( 2304x1296 resolutie met FPS 30 en 1920x1080 resolutie met FPS 60 frames per seconde; ondersteuning voor WDR en HDR) - het globale verschil is dat deze processor opnamen in FullHD ondersteunt met 60 fps. Ondersteunt ook twee kanalen dashcams met FullHD-opnamen. Op basis daarvan verschenen de eerste dashcam  met twee camera's.
 • A7LS15  was ontwikkelt voor draadloze videocamera's maar dat was duidelijk geen succes en de productie was al snel gestopt
 • A7LA75 en A7LA85  waren ontwikkeld voor netwerk camera's, Deze generaties chips hadden alleen netwerkwijzigingen en dus niet geschikt voor dashcams en GroPro.

Ambarella A9

De Ambarella A9 was de opvolger van de A7L deze was een dual-core processor met een klokfrequentie van 1 GHz, coprocessor, 3D-filteralgoritmen, lokale lichtcorrectie. Dit is de eerste dual-coreprocessor in de Ambarella A-lijn. De A9-processor kan 4K UltraHD-video opnemen.
Alleen door de hoge kosten van deze processor is deze niet gebruikt in dashcams en of de GoPro. Dus hebben ze de productie gestaakt.

Ambarella A12

De Ambarella A12 was de laatste en de beste processor van Ambarella, deze processor van Ambarella werd in 2015 ontwikkeld.
Hier mee heeft Ambarella een nieuw paradepaardje in handen.
Ze hebben van deze processor maar modellen uit gebracht om elk dashcam of GroPro te voorzien van hun beste CPU.
Deze 3 hebben ze verdeeld in drie modellen, de A12A20, de A12A55 en de A12LA35

 • A12A20 (maximale resolutie: 1920x1080; FPS: 30 frames per seconde; verminderd stroomverbruik) . Niet veel gebruikt in Dashcams omdat de A12A55 maar iets duurder is maar wel veel beter is.
 • >De A12A55 (2560x1440 @ 30fps en 1920x1080 @ 60fps)  wordt vooral gebruikt voor dashcam van de hogere kwaliteit segment.
  Zo zien we deze processor terug in de BL1200+GPS deze processor kan alleen gebruikt worden voor één kanaal video recorders
  Deze processor ondersteunt QHDR- en GPS,
 • A12LA35 (maximale resolutie: 2304x1296; FPS: 30 frames per seconde;) Wordt niet veel gebruikt in dashcams vanwege minder goede prestaties. Worden ze wel gebruikt dan is de kloksnelheid terug gedraaid en kunnen we alleen filmen in 24Fps.Deze wordt gebruikt in Dashcam die 4K resolutie weer geven maar 2304 x 1296 dit is geen echte 4K.
  Deze processor wordt gebruikt in de SJCAM SJ5000 Plus Sportcamera of Actioncam.

Ambarella A12A55 dashcam CPU porcessor

Even in het kort de Ambarella heeft de laatste drie modellen die nu nog gebruikt worden en dan eigenlijk alleen de A12A55 en de A12LA35.
Waarvan de A12LA35 niet veel voorkomt in dashcams maar wel wordt gebruikt door SJCAM SJ5000 Plus Sportcamera of Action cam.